Першотравень сьогодні: чорні прапори здіймуться над Харковом!

Першого травня, у Харкові, першій пролетарській столиці України, пройде фестиваль анархічної культури «Чорний Першотравень».

 

Таким чином поети та музиканти вирішили відзначити Першотравень, нагадавши про його первісне, анархічне значення, щоб висловити солідарність з усіма, хто страждає сьогодні від соціальної нерівності та економічної кризи, і закликають усіх, кому близька ідея взаємодопомоги, підтримати акцію соціального мистецтва.


Чому чорний?

Чорний - колір анархістів, а 1 травня, як день солідарності трудящих, був введений Інтернаціоналом, на знакпам'ятіпро страчених американських анархістів, учасників робітничого руху. Організатори акції вважають, що настав час повернутися до коріння дня солідарності трудящих, оскільки «червоний Першотравень» вичерпав і дискредитував себе. 
 

Хто вигадаві організував цей фестиваль?

Ідея проведення «Чорного Першотравня» належить українському поету і письменнику Сергію Жадану. Ідею фестивалю підтримали активісти Громадської кампанії проти встановлення цензури в Україні, яку адмініструє Правозахисний центр «Поступ» у партнерстві с Хельсінським фондом з прав людини за фінансової підтримки Інституту Відкритого Суспіфльства (OpenSocietyInstitute).

Яка ідеологія фестивалю?

Українське суспільство роз'єднане, чим користуються політики і крупний капітал, маніпулюючи зневіреними, озлобленими людьми у своїх інтересах. Мета організаторів - протиставити гнобителям солідарність трудящих в самому широкому сенсі: від тих, хто працює на заводі, до тих, хто трудиться замоніторомв офісі. Також учасники фестивалю виступатимутьпроти наступу на свободу слова в Україні та спроб встановлення цензури. 

Хто стане обличчям фестивалю?

Сергій Жадан і Собаки в космосі, Сашко Ушкалов, «Свитер», Олег Коцарев, «Колелекция - 0.5», а також автори Літературногоугруповання «СТАН»: Олена Заславська, Костянтин Скоркін, Ярослав Мінкін та Олександр Сігіда. 
Ведучий - Мультфільм Гагарін.

Як потрапити на «Чорний Першотравень»?

У рамках фестивалю поети проведуть зустріч з робітниками і студентами, презентують нові книжки, вшанують пам'ять великого співця революції М. Хвильового і зберуть шанувальників сучасного мистецтва на летючий мітинг.

Заключний захід фестивалю пройде 1 травня, о 19.00, в «Zeppelin Pub». 
Внесок до каси робочої взаємодопомоги - 25 \ 30 грн.

Як вступити доанархічноїдружини?

 

28 квітня, 13:00, вхід в головний корпус ХНУ ім. Каразіна - зустріч з робітниками і студентами; 
1 травня, 16:30, Молодіжний парк, могила М. Хвильового - перформанс на захист свободи вираження думок від Сергія Жадана і Літературногоугруповання СТАН; 
1 травня, 18:30, біля входу в «Zeppelin Pub» - летючий мітинг за участю діячів сучасного мистецтва; 
1 травня, 19:00, «Zeppelin Pub» - загальний збір літературно-музичних анархічних дружин. 
 


Промова організатора:

«У нас Першотравень розуміють зазвичай як щось совкове й давно віджиле, такий собі бонусний день народження Петра Симоненка. Насправді ж у багатьох країнах, причому найбільш «буржуйських», 1 травня до сьогодні відзначають тисячі лівих активістів, пам'ятаючи анархічне походження цього свята й усвідомлюючи його важливість та актуальність. Тому й виникла ідея «Чорного першотравня» - соціально-мистецької акції, покликаної озвучити солідарність представників «фронту мистецтв» із тими громадянами України, які на власному досвіді знають, що стоїть за сьогоднішньою соціальною політикою та економічними реформами. Ми хочемо показати, що українське мистецтво має великий соціальний потенціал, і може не лише розважати, а й озвучувати важливі суспільні проблеми. Сподіваюсь, в Україніє достатня кількість людей, для котрихідеї солідарності та відстоювання своїх прав є важливими та необхідними», - пояснює сутність «Чорного Першотравня» письменник Сергій Жадан.

 

 

 

Прес-служба Правозахисного центру «Поступ»