Правозахисна соціальна мережа - для тих, кого знає Google

В Україні давно говорять про необхідність згуртування активних людей для захисту своїх прав і свобод. Можливо, тільки серйозне об'єднання людей зможе протистояти владі і впливати на прийняття важливих для країни рішень.
Коли одні страйкують на Майдані, інші просто не мають права спокійно дивитися новини з упевненістю, що це їх не стосується. Вони повинні діяти спільно, щоб домогтися позитивного результату і змусити владу прислухатися до голосу народу.
Однак, для цього потрібна спільна платформа для розробки стратегії та координації дій. Формуванню такої Інтернет-платформи була присвячена перша робоча зустріч Ради модераторів правозахисної соціальної мережі «Human Rights Activists in Action». До Чернігова з'їхалися випускники Всеукраїнської програми «Розуміємо права людини», представники 8 громадських організацій.
Як для українських, так і для міжнародних НГО Мережа - відмінний інструмент для роботи і пошуку прихильників своєї діяльності. Ні для кого не секрет, що дефіцит кадрів - чи не основна проблема третього сектору. В той же час, завдяки Мережі організації зможуть інформувати громадськість про свою діяльність.
Крім того, Мережа - це конфіденційність і захищеність. На відміну від популярних соціальних мереж «Вконтакте» та «Facebook», «Human Rights Activists in Action» закрита для сторонніх. Кожен новий користувач затверджується модератором, тому можна сказати, що правозахисна мережа - це ресурс для тих, кого знає Google. У ній немає випадкових пасивних людей, тому що інформація про кожного користувача ретельно перевіряється. Саме завдяки своїй закритості координація громадських кампаній може стати особливо ефективною через свою несподіваність для влади. Пам'ятайте, що ваші дані у світових мережах давно доступні для спецслужб. Можливо, саме тому влада найчастіше заздалегідь готова до відбиття будь-яких проявів суспільної активності.
Будемо сподіватися, що потенціал Мережі дуже скоро проявиться в нових кампаніях із захисту прав людини.

Для довідки:
Правозахисна соціальна мережа «Human Rights Activists in Action» була створена в рамках Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» в 2010 році. Фінансову підтримку проекту надав Міжнародний фонд «Відродження». Адміністрування ресурсу взяв на себе Правозахисний центр «Поступ».