Регіональна інформаційно-освітня програма «Луганськ без насильства»

У рамках Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насильства» Правозахисний центр «Поступ» за підтримки проекту Євросоюзу «Права жінок і дітей в Україні - комутаційний компонент» представляє регіональну інформаційно-освітню програму «Луганськ без насильства».

На луганчан чекають фотовиставки та театральні вистави, дискусії та кіноперегляди, що зачіпають проблеми насильства в сучасному суспільстві. Програма стартуватиме 25 листопада з перегляду та обговорення фільмів «Батько мій - пастир мій» (Паоло та Вітторіо Тавіані) і «Порожній будинок" (Кім Кі Дук) у Луганському обласному дискусійному клубі інтелектуального кіно. Модеруватимуть дискусії  Ярослав Мінкін та Ольга Сергеєва.

З 30 листопада по 9 грудня 8 навчальних закладів Луганської області відвідає мандрівна фотовиставка «Зупини насильство», на якій будуть представлені роботи Павла Хайла, Романа Пивоварова та Галини Болдишевої. У рамках презентації фоторобіт учні та педагоги зможуть поставити правозахисникам запитання, що їх хвилюють, а також взяти участь у обговореннях і дискусіях.

Заключним акордом програми «Луганськ без насильства» стане форум-театральна постановка біля пам'ятника Тарасу Шевченку, головні ролі в якій відводимуться не професійним акторам, а правозахисникам.


Програма

Луганський обласний дискусійний клуб інтелектуального кіно
(Оборонна 2а, 2 корпус Луганського Національного Університету імені Тараса Шевченка, ауд. 352)

25 листопада 2010, о 17:00
Перегляд і обговорення фільму Паоло та Вітторіо Тавіані «Батько мій - пастир мій».
Модератор: Ярослав Мінкін
Патріархальний світ очима дитини, приреченого на вічне рабство і протестуючого проти нього - стихійно, відчайдушно та зворушливо. Трагедія маленького дитячого серця є відображенням серйозних і глобальних проблем дорослого суспільства, жертвами якого, як правило, стають найбільш беззахисні. (Премія «Золота пальмова гілка» Канського кінофестивалю, 1977).

2 грудня 2010, о 17:00
Перегляд і обговорення фільму Кім Кі Дука "Порожній будинок"
Модератор: Ольга Сергеєва
В одному з багатих будинків чоловік пускає в хід кулаки. Ставши мимовільним свідком чергового сімейного скандалу, головний герой забирає нещасну дівчину, що постійно страждає від фізичного насильства з боку чоловіка-тирана. Днів, проведених разом, вистачає для народження світлого почуття, заради якого можна стерпіти і зробити дуже багато. Тонкі, елегантні переливи реального в потойбічне - всього лише вдала спроба довести повну метафор історію до кінця.

Мандрівна фотовиставка «Зупини насильство»

Фото: Павло Хайло, Роман Пивоваров, Галина Болдишева

З 30 листопада по 9 грудня мандрівна фотовиставка відвідає 8 навчальних закладів Луганської області. У рамках презентації фоторобіт учні та педагоги зможуть поставити правозахисникам запитання, що їх хвилюють, а також взяти участь в обговореннях та дискусіях.

Форум-театр
10 грудня, до Міжнародного дня захисту прав людини біля пам'ятника Тарасу Шевченку, а також на території 4 ВНЗ Луганська, правозахисники покажуть городянам форум-театральні уявлення про проблему насильства в Україні.
Глядачі зможуть не тільки обговорити побачене, але й самі стати дійовими особами вистави.
Експертну підтримку акції нададуть координатор Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини», тренер з форум-театральних технологій Костянтин Реуцький і юрист ПЦ «Поступ» Ольга Сергеєва.

Координатор кампанії: Ольга Сергеєва (38 050 922 23 48)