Справа Олаолу Фемі: Потерпілих нудить від незручних запитань (допит Інни Пашкової)

 

17-го жовтня Ленінський районний судпродовжив допит «потерпілих» у справі Олаолу Фемі, студента з Нігерії,  якого намагаються засудити за самозахист. Суд дозволив Луганському кабельному телебаченню вести відеозйомку судового засідання – заперечувала лише одна «потерпіла», якій довелося давати свідчення перед камерою.

 

Присутньому в залі суду Артему Лободі, допит якого було розпочато ще на позаминулому засіданні та було відкладено у зв’язку з утомою перекладачки, а по тому - через неявку допитуваного на попереднє засідання, так і не вдалося задати питання. Артем посилався на погане самопочуття та на початку засідання покинув залу суду. Нагадаємо, що допит Лободи завершився клопотанням адвокатів підсудного зачитати досудові свідчення Артема, які, за словами адвокатів, суперечать тому, що він розповідав суду.

 

Суд перейшов до допиту Інни Пашкової. Дівчина була схвильована та одразу попередила, що погано пам’ятає той вечір, оскільки отримала струс мозку. Потерпіла розповіла, що вона із друзями, тверезі і спокійні, обговорювали футбольний матч, з якого щойно повернулись Леменчук, Гаман і Медвєдєва, коли з таксі неподалік від них вийшли два хлопця. Африканці ніби посварились із таксистом та увійшли до будинку,  після чого Леменчук пішов провідувати дідуся та готувати бутерброди для товаришів. Дівчата стояли осторонь, коли почули шум сутички та крики Леменчука з під’їзду, бачили, як Гаман і Лобода забігли до будинку, але незабаром «якісь люди», яких Інна у темряві не впізнала, вибігли на вулицю. Інні здалося, що Артем Лобода, з яким вони перебувають у цивільному шлюбі, лишився в під’їзді, тож вона забігла всередину, щоб дізнатися, що з ним трапилось. Але на сходах не було нікого, крім двох іноземців: Олаолу  допомагав піднятися з землі своєму другу Еніолу Судаді (якого, що цікаво, за свідченнями решти потерпілих, взагалі не було поряд), після чого Еніолу знов упав і намагався «лізти» на верхній поверх.  Тож дівчина підбігла до Олаолу та почала його заспокоювати, питаючи, де її друг і що сталося. Фемі кричав у відповідь. Тоді з дверей квартири на другому поверсі виглянула жінка, спиталася в Пашкової, чи потрібна їй допомога та чи треба викликати міліцію. Інна відмовилась і сказала, що вона сама все вирішить. Після чого, за її словами, Олаолу безпідставно вдарив її «розочкою», а потім кулаком по обличчю, від чого вона стала падати, вдарилася головою об стіну та знепритомніла на невизначений час. Коли потерпіла прийшла до тями, всі вже були на вулиці.

 

В Лікарні № 6, до якої потерпілу привезла швидка, лікар, за ствердженням Пашкової, без будь-яких аналізів та процедур за результатами огляду зафіксував у неї легке алкогольне сп’яніння та струс мозку. Але ж в матеріалах справи є висновок судмедекспертизи, яка визначила алкогольне сп’яніння дівчини та заперечила струс мозку. Суд відмовив адвокатам у клопотанні зачитати перше після інциденту пояснення Пашкової, яке, з огляду  на пояснення інших «потерпілих», мало б бути найцікавішим; але й пізніші досудові свідчення здивували не лише присутніх, а й саму Інну. Так, одразу після інциденту дівчина чудово пам’ятала, як Гаман та Леменчук витягали Фемі з під’їзду, як вона сама кричала та хапала його за руки. За цими свідченнями, жінка з другого поверху вже після побиття дівчини ще раз запропонувала допомогу та пішла викликати міліцію. Зауважимо, що наявність сусідки-свідка у судовому слуханні було згадано вперше: інші «потерпілі» жінки не бачили. Приголомшує, наскільки початок свідчень із детальним описом зовнішнього вигляду «нападників» ідентичний досудовим свідченням Леменчука – хоч Інна не раз наголошувала на тому, що освітлення перед будинком було дуже погане, слідчому вона детально описувала колір та фасон взуття і одягу нігерійців.

 

Поки ці досудові свідчення перекладали для підсудного, Пашкова попросила перерву, після чого заявила, що її нудить і вона не може більше перебувати  в залі суду, тож безліч питань,  які виникли після ознайомлення з попередньою версією подій Інни, поставити не було можливості. Розгляд справи відклали. Але, як виявилось пізніше, хворі Лобода та Пашкова не звернулись до лікарів і навіть не схотіли відпочивати та одужувати вдома. Під час засідання, з якого «потерпілого» відпустили лікуватися, Артем Лобода розгулював коридорами суду та палив на ганку. Пашкова теж не дуже поспішала відпочивати -  вже після закінчення засідання журналісти зустріли обох «потерпілих» неподалік від суду,  чим сторона обвинувачення не лише  доказує своє бажання затягувати розгляд справи, а й відверто виказує неповагу до сторін процесу і власне до колегії суддів.

 

Нагадаємо, що інші потерпілі також дають суперечливі свідчення. Так, Віталій Гаман, всупереч двом даним раніше поясненням, заявив, що від удару пляшкою по голові майже відразу після входу до під'їзду втратив свідомість і подальші події пам'ятає погано. Дмитро Леменчуктеж посилається на шоковий стан, тож не може пояснити своїх розповідей під час досудового слідства. Раніше він давав свідчення стосовно пострілу з рушниці на місці інциденту, використання “нападником” кухонного ножа, бійки між Гаманом і Фемі тощо, - про що тепер “забув”.

 

Бажаємо потерпілим якнайшвидшого одужання і натхнення, аби на наступному засіданні, яке призначене на 10:30 31-го жовтня, Пашкова і Леменчук пояснили свої суперечливі свідчення, на чому суд завершив би допит «потерпілих» і перейшов до допиту свідків.

 

Аудіозапис допиту доступний за цим посиланням: http://bit.ly/WAZcA3

 

На фото "хворі" Інна Пашкова та Артем Лобода у 50 метрах від суду через півгодини після закінчення засідання.

Більше фото з останнього судового засідання: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.281469891965160.56828.261475383964611&type=1

Довідка:

 

Олаолу Фемі було висунуто звинувачення за статтями 115 ч.2 і 296 ч.4 Кримінального Кодексу України - замах на умисне вбивство з хуліганських мотивів. За версією слідства, він усвідомлено, «з мотивів явної неповаги до суспільства» скоїв напад із заздалегідь підготовленим знаряддям злочину - розбитою скляною пляшкою. Інших, більш зрозумілих або пояснюваних мотивів нічного нападу одного нігерійського студента на компанію місцевих молодих людей обвинувачення висунути не змогло. Незважаючи на те, що травми, нанесені нападникам, визнані «легкими тілесними ушкодженнями» і те, що їх характер не може свідчити про напад, звинувачення кваліфікує дії Фемі як «завершений» замах на вбивство, у зв'язку з чим йому загрожує довічне тюремне ув'язнення.

 

Як згадує Фемі та його друг Еніола Судаді, у ніч на 5 листопада 2011 року в під'їзді багатоквартирного будинку, де орендував квартиру інший нігерійський студент, на них з расистських мотивів напали шестеро молодих людей. Нападники, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, спочатку ображали нігерійців, а потім збили з ніг і почали бити. Еніола не зміг піднявся з землі, а Фемі, захищаючись, завдав нападникам ударів шийкою розбитої скляної пляшки. В результаті цього троє нападників - Віталій Гаман, Дмитро Леменчук і Артем Лобода - отримали різані рани рук, шиї та голови, а знайома нападників Ірина Пашкова, яка брала участь в інциденті, отримала забої обличчя і голови. Наступного дня Олаолу Фемі був затриманий, і за рішенням суду вміщений під варту до луганського слідчого ізолятору, де перебуває й донині.

 

САМОЗАХИСТ - НЕ ЗЛОЧИН!

 

Ініціатива «Справедливість для Олаолу»

 

Ініціатива“СправедливістьдляОлаолу”- це об’єднання неурядових організацій та окремих осіб, які занепокоєні кримінальним переслідуванням Олаолу Сунканмі Фемі, що має ознаки сфабрикованого і упередженого. Ініціативу створено для збору і поширення інформації про перебіг його справи, обстоювання права Олаолу на доступ до справедливого правосуддя та відновлення справедливості щодо нього.

 

Контакти Ініціативи “Справедливість для Олаолу”:Tel.: +380 50 8106649 (Юлія) (укр., рос.); +380 50 3348780 (Maksym) (Eng., Ukr., Rus.). E-mail: [email protected];[email protected]