Суд звільнив з-під варти другого обвинуваченого у справі Юрія Косарева та відправив справу на дорозслідування

 

25 і 28 вересня в Лутугинському районному суді Луганської області продовжилося слухання кримінальної справи по обвинуваченню активіста Луганської правозахисної групи Юрія Косарєва в нападі на трьох міліціонерів і заподіянні їм тілесних ушкоджень у травні минулого року. Насичена процесуальними порушеннями справа, буквально на очах розвалювалася, відправлена ​​на повторне розслідування. А другий обвинувачений, Сергій Ігнатов, звільнений з-під варти прямо із зали суду після півтора років перебування у слідчому ізоляторі.

 

 

Після яскравих допитів «побитих» оперуповноважених Потаніна і Мельникова, колишнього директора Успенського кар'єра, який замовив розправу над Косарєвим, і кількох працівників прокуратури, «постраждалі» помітно зажурилися. Жоден з них не з'явився на два останні засідання. При цьому, один з нібито побитих Косарєвим міліціонерів і кілька свідків звинувачення так і не були допитані судом.

 

 

Засідання 25 вересня почалося з розгляду скарги Сергія Ігнатова, імовірно, складеної для нього обвинуваченням. У цій доволі грамотній скарзі, що різко контрастує з усіма раніше складеними Ігнатовим клопотаннями (за спиною Сергія тільки 5 класів школи), підсудний нібито всю провину покладав на Косарєва, заявляв про свою непричетність до нападу на міліціонерів, відсутність претензій до міліції і небажання «сидіти за злочини Косарєва». Однак, у чому, на його думку, полягав злочин Косарєва, Ігнатов пояснити не зміг, бо «міліції видніше». Так само як і відповісти на ряд інших питань, що стосуються цього клопотання, авторство якого викликало певні сумніви в адвокатів і в судді. Сподіваємось, що це було пов’зано із погіршенням стану здоров’я підсудного, а не тиском на змученого півторарічним перебуванням в СІЗО Ігнатова з боку обвинувачення.

 

 

Після розгляду клопотання послідував допит обвинувачених, під час якого Ігнатов підтвердив, що міліціонери в той день були з самого початку налаштовані дуже рішуче - один з оперативників підійшов до компанії, що відпочивала у своєму дворі, з оголеним і спрямованим на них пістолетом. Ігнатову вдалося зняти на камеру мобільного телефону початок конфлікту, але сам момент нападу залишився за кадром - камера відключилася. А коли запис був збережений і камера включилася знову, лежачого на землі Косарєва вже били співробітники міліції. Спроба підійти ближче і зняти побиття не увінчалася успіхом – один із співробітників кар'єра, які керували діями міліції, вибив ногою телефон з рук Ігнатова і завдав йому кілька ударів по голові, від чого той знепритомнів. Відеозапис зйомки самої бійки не зберігся - при падінні з телефону випала батарея.

 

 

Також Ігнатов повідомив, що на нього і його цивільну дружину, яка теж бачила конфлікт, під час досудового слідства чинився сильний тиск, слідчий вимагав визнати провину і погрожував "повісити" на нього інші злочини. Ігнатов повідомив, що після перенесених побоїв йому не була надана своєчасна медична допомога, внаслідок  сильного удару по голові, який йому завдав водій міліцейської машини, відбулася внутрішня кровотеча, і йому прямо в санчастині слідчого ізолятора були змушені зробити операцію, фактично зробивши його інвалідом.

 

 

Косарєв під час допиту докладно виклав свою версію події, починаючи зі своїх давніх конфліктів з керівництвом Успенського кар'єра (чого не заперечував і допитуваний раніше колишній директор підприємства). Ці люди, за його словами, неодноразово обіцяли розправитися з ним руками міліції. Косарєв повідомив, що під час сварки один з міліціонерів демонстративно перезаряджав пістолет і погрожував його застосувати. Підсудний докладно розповів, як його били троє співробітників Лутугинської міліції, як швидка відмовилася надавати йому медичну допомогу, як його протримали 17 годин у наручниках в коридорі Лутугинської прокуратури, як перший державний адвокат вимагав у нього гроші, а другий просто відмовлявся діяти в його інтересах. Юрій вказав на ряд нісенітниць, допущених прокуратурою та міліцією, які поспіхом клепали кримінальну справу проти нього - так, наприклад, згідно наявних в матеріалах справи документів, він був допитаний раніше, ніж затриманий, всі протоколи, які фігурують у справі, складалися заднім числом з порушенням процедури, за відсутності понятих. Юрій не вважає об'єктивними й результати експертизи, згідно з якою, він «отримав травми при падінні на плоску поверхню з виступаючим твердим елементом».

 

 

Виявилося, що новий прокурор, який вперше з'явився на засіданні 25 вересня, абсолютно не знайомий з матеріалами справи. Не дивлячись на свідчення підсудних та вивчений відеозапис, що підтверджує незаконність дій міліції, прокурор заявив, що Косарєв та Ігнатов, тим не менш, повинні були підкоритися міліціонерам, що лаялися, розмахували пістолетом і загрожували їм смертю, і прослідувати за ними. Деякі пасажі прокурора розвеселили навіть суддю. Після вивчення відеозапису конфлікту адвокат Косарєва Олег Коваленко вказав на численні порушення, допущені під час слідства, і заявив клопотання про відправлення справи на повторне розслідування. Адвокатом Сергія Ігнатова було заявлено клопотання про заміну підсудному запобіжного заходу. Прокурор заявив заперечення, але, не зумівши підкріпити його аргументами, попросив зробити перерву.

Засідання продовжилося 28 вересня. За ці три дні прокурор так і не знайшов у матеріалах справи вагомих аргументів для обґрунтування своєї позиції. Опонуючи адвокату, що заявляв про порушення права на захист Сергія Ігнатова, прокурор, наприклад, зазначив, що правову допомогу підозрюваному надавав безпосередньо слідчий. А Косарєв, на його думку, взагалі не потребував захисту. Однак, ці аргументи - плоди трьох безсонних ночей молодого обвинувача - не справили враження на суддю: дірява справа полетіла на дослідування, а за нею слідом незабаром полетять і погони тих чиновників міліції і прокуратури, які покривали Лутугинське беззаконня.

 

 

Історія на цьому не закінчується. Міліція, найімовірніше, буде відчайдушно захищати «честь мундира», намагаючись оскаржити рішення суду, спустити справу на гальмах і вигородити винних. Але Косарєв не готовий до компромісів і має намір в судовому порядку переслідувати своїх кривдників і домагатися покарання для всіх причетних до цього злочину співробітників міліції і прокуратури. 

 

 

Прес-служба Правозахисного центру "Поступ"